Lockdown και ισχαιμία των κάτω άκρων
Σύμφωνα με μελέτες παρατηρήθηκε στο lockdown του Μαρτίου αυξημένο ποσοστό ασθενών που απ’το άγχος τους να μην έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσέρχονταν στα νοσοκομεία, αν και εμφάνιζαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ισχαιμία των άκρων.
Παρόμοια αντέδρασαν και πολλοί ασθενείς με χρόνια έλκη σε διαβητικά πόδια που η κλινική εικόνα χειροτέρευε, αλλά περίμεναν να περάσει η καραντίνα για να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.
Αποτέλεσμα ήταν ο ακρωτηριασμός μεγάλου αριθμού κάτω άκρων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι ασθενείς αντιδρούσαν άμεσα και πήγαιναν σε έναν αγγειοχειρουργό.
Τι είναι η ισχαιμία και ποια είναι τα αίτιά της;
Ισχαιμία ονομάζεται η απότομη διακοπή αιμάτωσης του άκρου από απόφραξη των αρτηριών. Κύρια αίτια της ισχαιμίας αποτελούν η εμβολή και η θρόμβωση των αρτηριών.
Ως εμβολή ονομάζεται η απόφραξη της αρτηρίας από ένα έμβολο που προέρχεται συνήθως από την καρδιά (πχ. σε κολπική μαρμαρυγή) ή από κάποιο ανεύρυσμα της αορτής, των λαγονίων ή των ιγνυακών αρτηριών. Αποτέλεσμα είναι η οξεία απόφραξη των αρτηριών, συνήθως σε περιοχές διχασμού ή τριχασμού αυτών, όπου μειώνεται η διάμετρός τους.
Ως θρόμβωση ορίζεται η απόφραξη της αρτηρίας μετά από δημιουργία επίθρομβου σε σημεία που προϋπήρχε μία στένωση από αθηρωματική πλάκα ή ένα ανεύρυσμα, όπως το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας.
Αποτέλεσμα είναι η πλήρης απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα την διακοπή της αιμάτωσης περιφερικά του σημείου αυτού.
Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται μόνο μικροεμβολές στις μικρές αρτηρίες των δακτύλων (blue toe syndrome, trash foot) με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κλινική εικόνα ισχαιμίας στα δάχτυλα, ενώ υπάρχουν οι σφύξεις στις αρτηρίες του ποδιού, οπότε και πρέπει να βρεθεί η αιτία αυτών των μικροεμβολών.
Ποια είναι τα συμπτώματα ισχαιμίας;
Μερικά από τα συμπτώματα της ισχαιμίας είναι τα εξής:
- Πόνος ηρεμίας, κυρίως στη γάμπα και στο πόδι.
- Η ψυχρότητα του ποδιού.
- Εμφανίζεται παραισθησία με μούδιασμα, στην αρχή στα δάχτυλα.
- Παράλυση του κάτω άκρου, πολλοί το περιγράφουν σαν «ξύλινο», άλλοι σαν «ξένο σώμα».
- Η ωχρότητα του ποδιού.
- Κατάσταση σοκ σε οξεία ισχαιμία.
Δεν εμφανίζονται απαραίτητα όλα τα συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς. Ειδικά σε ασθενείς με χρόνια αρτηριοπάθεια, όπου το σώμα έχει δημιουργήσει παράπλευρες αρτηρίες, η κλινική εικόνα δεν είναι τόσο οξεία.
Αν έχετε κάποιους από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για περιφερική αρτηριοπάθεια ή έχετε ήδη δεχθεί κάποιο χειρουργείο στις αρτηρίες σας και ξαφνικά εμφανίσετε συμπτώματα ισχαιμίας, τότε πρέπει να αντιδράσετε άμεσα και να απευθυνθείτε στον αγγειοχειρουργό σας. Ο χρόνος αντίδρασης πρέπει να περιορίζεται σε χρονικό διάστημα ωρών. Το lockdown δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας.
Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου, MD, Αγγειοχειρουργός
Ειδικευθείς & τ. Επιμελητής Α’
στο Αγγειοχειρουργικό Κέντρο Ev.K.Mülheim, Γερμανία
📞6970 100 515