ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ανεύρυσμα Αορτής

Τι είναι το ανεύρυσμα αορτής;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος και η διάμετρός της θεωρείται φυσιολογική μέχρι και 28mm στη θωρακική αορτή και 20mm στην κοιλιακή αορτή. Οποιαδήποτε αύξηση της διαμέτρου πάνω από 3 εκ. ονομάζεται ανεύρυσμα. Όταν το τοίχωμα της αορτής είναι εξασθενημένο, δημιουργείται ένα εξόγκωμα, που με κάθε καρδιακό παλμό διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα αορτής;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα αορτής είναι το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, καθώς και το ιστορικό ανευρύσματος στους συγγενείς πρώτου βαθμού. Ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο ή καρδιοπάθεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος της αορτής.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ανευρυσμάτων της αορτής;

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής είναι ασυμπτωματικά. Συνήθως ένα ανεύρυσμα είναι τυχαίο εύρημα σε εξετάσεις για άλλες παθήσεις. Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς είναι έντονο αίσθημα παλμών στην κοιλιά, καθώς και πόνος στην κοιλιά ή στη μέση. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα εμβολής μετά από απόσπαση θρόμβων από το ανεύρυσμα στις αρτηρίες των κάτω άκρων (blue toe syndrome).

Σε ασθενείς με ρήξη αγνώστου ανευρύσματος της αορτής εμφανίζονται οξέα συμπτώματα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν οξύ πόνο στη μέση ή στην πλάτη με οξύ κοιλιακό πόνο, μέχρι και σοκ. Η ρήξη ενός ανευρύσματος σχετίζεται με υψηλή θνητότητα.

Πότε χρήζει θεραπείας ένα ανεύρυσμα αορτής;

Ανευρύσματα της θωρακικής αορτής έχουν ένδειξη για θεραπεία όταν η διάμετρός τους ξεπεράσει τα 6 εκατοστά. Το όριο για θεραπεία στην κοιλιακή αορτή αποτελεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μία διάμετρος άνω των 5,5 εκατοστών στους άντρες και των 5 εκατοστών στις γυναίκες. Σημαντική ένδειξη για χειρουργική θεραπεία είναι μία γρήγορη αύξηση της διαμέτρου της αορτής της τάξης των 0,5 εκ. σε διάστημα τριών μηνών, καθώς και το σχήμα του ανευρύσματος, όπως ένα ψευδοανεύρυσμα με αυξημένο κίνδυνο ρήξης. Τα συμπτωματικά ανευρύσματα έχουν ένδειξη άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ένα ανεύρυσμα των κοινών λαγονίων αρτηριών άνω των 3 εκατοστών χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, σε αυτήν την περίπτωση αντιμετωπίζεται και το συνοδό ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένδειξη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες πρόληψης για το ανεύρυσμα αορτής;

Ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια ή καρδιοπάθεια, καθώς και ασθενείς με ιστορικό ανευρύσματος σε συγγενείς πρώτου βαθμού χρήζουν υπερηχογραφικού ελέγχου της αορτής.

Σε ασθενείς με ανεύρυσμα της αορτής σημαντικό ρόλο παίζουν η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, όπως επίσης η θεραπευτική αγωγή με αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες και στατίνες.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός ανευρύσματος της αορτής;

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής παίζει ο υπερηχογραφικός έλεγχος. Σε περίπτωση διάγνωσης κοιλιακού ανευρύσματος αορτής είναι απαραίτητη η απεικόνιση όλης της αορτής με αξονική αγγειογραφία για αποκλεισμό συνοδούς θωρακικού ανευρύσματος, όπως επίσης και ο υπερηχογραφικός έλεγχος των ιγνυακών αρτηριών για πιθανό ανεύρυσμα.

Σε διάγνωση ανευρύσματος είναι απαραίτητος ο συχνός υπερηχογραφικός έλεγχος για αποκλεισμό γρήγορης αύξησης της διαμέτρου.

Ο ιατρός έχει πολυετή πείρα στη διάγνωση, καθώς και στη χειρουργική θεραπεία (κλασική και κυρίως ενδοαυλική) των θωρακικών, θωρακο-κοιλιακών και κοιλιακών ανευρυσμάτων της αορτής.

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Ιατρείο Καβάλας

Δαγκλή 10 – 2ος όροφος

Τηλ.: 2510 229116
Δέχεται κάθε Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

Κλινική “Άγιος Λουκάς”

Πανόραμα, T.K.: 552 36

Τηλ.:2311 388363
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιν.: 6970100515

© Copyright 2020  Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου- Αγγειοχειρουργός

Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved