ΜΕΘΟΔΟΙ

Κλασικές Μέθοδοι

Τι είναι οι κλασικές χειρουργικές μέθοδοι;

Οι κλασικές αγγειοχειρουργικές μέθοδοι είναι αυτές που ακολουθούνται σε περίπτωση που οι ενδοαυλικές μέθοδοι παραμείνουν ανεπιτυχείς ή υπάρχει αντένδειξη γι’ αυτές.

Σημαντικό πλεονέκτημα των κλασικών μεθόδων είναι το μειωμένο κόστος υλικών, σε σύγκριση με τις ενδοαυλικές.

01

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση του ανευρύσματος και η τοποθέτηση συνθετικού μοσχεύματος, διχαλωτού ή όχι, μετά από τομή σε όλο το μήκος της κοιλιάς.

Απαραίτητη είναι η παρακολούθηση του ασθενούς μετεγχειρητικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

02

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ)

Για την περιφερική αρτηριακή νόσο ακολουθείται η μέθοδος της ενδαρτηρεκτομής, κατά την οποία ανοίγεται κατά μήκος ο αυλός του αγγείου και αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα. Η τομή στο αγγείο κλείνεται με ένα μόσχευμα, το λεγόμενο patch, το οποίο και ράβεται πάνω στο τοίχωμα του αγγείου.

Σε περίπτωση εμβολής ή θρόμβωσης χρησιμοποιούνται καθετήρες με μπαλόνι στο άκρο τους (fogarty) για την αφαίρεση του εμβόλου ή θρόμβου.

Όταν η απόφραξη των αρτηριών είναι μεγάλη σε μήκος και χρόνια, ακολουθείται η μέθοδος της παράκαμψης, ή αλλιώς Bypass. Τα Bypass μπορεί να είναι είτε από φλέβα του σώματος του ασθενούς (συνήθως η μείζονος σαφηνής φλέβα), είτε από συνθετικό μόσχευμα, όταν δεν υπάρχει φλέβα ικανή να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό (μικρή διάμετρος, κιρσοί κτλ.). 

03

ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Σε στένωση καρωτιδικής αρτηρίας υπάρχουν δύο μέθοδοι κλασικής αγγειοχειρουργικής. Η πρώτη είναι η ενδαρτηρεκτομή με διάνοιξη του αγγείου κατά μήκος από την κοινή καρωτίδα μέχρι και την έσω καρωτίδα, αφαίρεση της πλάκας και κλείσιμο της τομής με patch.

Η δεύτερη είναι η άμεση ενδαρτηρεκτομή με κάθετη πλήρη τομή της έσω καρωτίδας, αφαίρεση της πλάκας και επαναστόμωση της έσω καρωτίδας στην κοινή. Το πλεονέκτημα της τελευταίας είναι η έλλειψη μοσχεύματος.

04

ΚΙΡΣΟΙ

Η κλασική αγγειοχειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών είναι η σαφηνεκτομή με stripping της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας (μέθοδος Babcock).

Σε αυτήν τη μέθοδο, που αποτελεί την παλαιότερη χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών, γίνονται τομές στη βουβωνική χώρα για τη μείζονα ή στην ιγνυακή χώρα για την ελάσσονα σαφηνή φλέβα, καθώς και στο ύψος του αστραγάλου. Μέσω αυτών των τομών αφαιρείται πλήρως η παθολογική φλέβα καθώς και οι κλάδοι της.

05

ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΟΘΡΟΜΒΩΣΗ

Σε νέους ασθενείς με πρόσφατη θρόμβωση των λαγονίων ή μηριαίων φλεβών υπάρχει η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των θρόμβων με τη βοήθεια καθετήρων με μπαλόνι (fogarty). Ο λόγος που υπάρχει ένδειξη είναι η πρόληψη ενός μεταθρομβωτικού συνδρόμου.

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση ενδοαυλικών μεθόδων για την τοποθέτηση Stent σε συνοδό στένωση των λαγονίων φλεβών (Σύνδρομο May Thurner).

Ο ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία σε όλες τις κλασικές αγγειοχειρουργικές μεθόδους.

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Ιατρείο Καβάλας

Δαγκλή 10 – 2ος όροφος

Τηλ.: 2510 229116
Δέχεται κάθε Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

Κλινική “Άγιος Λουκάς”

Πανόραμα, T.K.: 552 36

Τηλ.:2311 388363
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιν.: 6970100515

© Copyright 2020  Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου- Αγγειοχειρουργός

Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved