ΜΕΘΟΔΟΙ

Ενδοαυλικές Μέθοδοι

Τι είναι οι ενδοαυλικές χειρουργικές μέθοδοι;

Ενδοαυλικές ονομάζονται οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που πραγματοποιούνται διαμέσου του αυλού των αγγείων.

Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι τα χειρουργεία με μικρές ή καθόλου χειρουργικές τομές που καθιστούν ταχύτερη την κινητοποίηση του ασθενούς και, συνεπώς, την έξοδό του από την κλινική.

Οι ενδοαυλικές μέθοδοι δίνουν λύση σε πολλές από τις αγγειακές παθήσεις.

01

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Στη θεραπεία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής ή θωρακικής αορτής, η εμφάνιση των Stentgrafts ήταν μία μεγάλη καινοτομία κατά την εμφάνισή τους. Οι ασθενείς δέχονται πλέον θεραπεία του ανευρύσματος με δύο μικρές χειρουργικές τομές στη βουβωνική περιοχή, όταν παλαιότερα ήταν απαραίτητη η διάνοιξη της κοιλιάς, καθώς και του θώρακα, με σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

Για τη θεραπεία πολύπλοκων ανευρυσμάτων της αορτής και των λαγονίων αρτηριών, που σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερα θεωρούνταν ανεγχείρητα, υπάρχουν την τελευταία δεκαετία custom-made θυριδωτά ή διακλαδωμένα μοσχεύματα, δηλαδή μοσχεύματα ειδικά κατασκευασμένα για τον κάθε ασθενή με «θυρίδες- παράθυρα» ή «κλάδους» για τις αρτηρίες που εκφύονται από την αορτή.

02

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ)

Στη θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου η συνηθισμένη ενδοαυλική μέθοδος είναι η αγγειοπλαστική των αρτηριών με ειδικούς καθετήρες με μπαλόνια, το λεγόμενο «μπαλονάκι», καθώς και η τοποθέτηση ενδοαυλικών σωλήνων από συρμάτινα πλεγμάτα, τα λεγόμενα stents.

Ως πιο νέες μέθοδοι υπάρχουν η αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας με ειδικούς περιστρεφόμενους καθετήρες σε μορφή «φρέζας» (Rotations-, Fräsatherektomie) καθώς και η διάσπαση και διαμόρφωση της αθηρωματικής πλάκας με ειδικά μπαλόνια που εκπέμπουν κρουστικούς παλμούς ραδιοσυχνότητας (shockwave). Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καθετήρες με επικαλυμμένο μπαλόνι με φάρμακο, καθώς και τα κεκαλυμμένα stents με συνθετικό υλικό.

Σε περιπτώσεις εμβολής υπάρχουν οι καθετήρες αναρρόφησης που βοηθούν στην αφαίρεση των θρόμβων, χωρίς να είναι απαραίτητη μία χειρουργική τομή (Indigo system). Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καθετήρων έγχυσης θρομβολυτικού φαρμάκου ακριβώς στην περιοχή της απόφραξης.

03

ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Στη θεραπεία των καρωτιδικών αρτηριών υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης stent είτε δια της βουβωνικής χώρας και της μηριαίας αρτηρίας, είτε διατραχηλικά μέσω της κοινής καρωτίδας αρτηρίας.

Αντένδειξη για αυτήν τη μέθοδο παίζει η παρουσία επίθρομβου στην αθηρωματική πλάκα.

Τα ποσοστά επαναστένωσης είναι ίδια με της ανοιχτής κλασικής μεθόδου της ενδαρτηρεκτομής.

04

ΚΙΡΣΟΙ

Στη θεραπεία των κιρσών υπάρχουν πολλές ενδοαυλικές μέθοδοι που έχουν αντικαταστήσει την κλασική χειρουργική μέθοδο της σαφηνεκτομής.

Με αυτές τις μεθόδους καταστρέφεται το εσωτερικό τοίχωμα της σαφηνούς φλέβας με θερμότητα, είτε είναι με καθετήρες laser, είτε με καθετήρες που εκπέμπουν παλμούς ραδιοσυχνότητας.

Αντένδειξη για αυτές τις μεθόδους αποτελούν η ανώμαλη πορεία της φλέβας, η μεγάλη διάμετρός της, καθώς και η μικρή απόστασή της από το δέρμα.

05

ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΟΘΡΟΜΒΩΣΗ

Στη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι ενδοαυλικές τεχνικές σε χρόνιες αποφράξεις των λαγονίων φλεβών με την τοποθέτηση stent. Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύονται χρόνια μεταθρομβωτικά σύνδρομα, ειδικά σε νέους ασθενείς.

Επίσης, σε περιπτώσεις πρόσφατης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης των μηριαίων και λαγονίων φλεβών υπάρχουν καθετήρες έγχυσης θρομβολυτικού φαρμάκου με ενίσχυση της δράσης του μέσω παλμών υπερήχων (EKOS-Lysis).

Ο ιατρός έχει εκπαιδευθεί και ειδικευθεί σε όλες τις σύγχρονες ενδοαυλικές μεθόδους, έχοντας πιστοποίηση από την γερμανική αγγειοχειρουργική εταιρία.

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Ιατρείο Καβάλας

Δαγκλή 10 – 2ος όροφος

Τηλ.: 2510 229116
Δέχεται κάθε Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

Κλινική “Άγιος Λουκάς”

Πανόραμα, T.K.: 552 36

Τηλ.:2311 388363
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιν.: 6970100515

© Copyright 2020  Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου- Αγγειοχειρουργός

Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved