ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Περιφερική αρτηριακή νόσος
(Διαβητικό πόδι)
Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;
Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μία αποφρακτική νόσος των αγγείων που επηρεάζει κυρίως τα αγγεία των κάτω άκρων. Η πρώτη αιτία της στένωσης ή και πλήρους απόφραξης είναι η αθηρωματική πλάκα που σχηματίζεται από χοληστερόλη και ουλώδη ιστό. Μία δεύτερη συχνή αιτία πλήρους ή μερικής απόφραξης των αρτηριών είναι ένας θρόμβος ή ένα έμβολο (αίμα που έχει πήξει) που προέρχεται κυρίως από την καρδιά λόγω μίας προϋπάρχουσας αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή).
Η στένωση της αρτηρίας προκαλεί μείωση της ροής του αίματος, που είναι τα υπεύθυνα αγγεία για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς.
Όταν η πλήρης απόφραξη προέρχεται από αθηρομάτωση/ πλάκα γίνεται σταδιακά και το σώμα λύνει το πρόβλημα μερικώς από μόνο του σχηματίζοντας μικρές αρτηρίες ως γέφυρες/ bypass που προωθούν το αίμα παράλληλα στις κλειστές αρτηρίες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν εμφανίζονται απαραίτητα κλινικά συμπτώματα. Σε χρόνιες καταστάσεις εμφανίζεται η κλινική εικόνα της διαλείπουσας χωλότητας (πόνος κατά τη βάδιση), του πόνου ηρεμίας, καθώς και του χρόνιου έλκους ή και της γάγγραινας (διαβητικό πόδι).
Σε περίπτωση αρτηριακής απόφραξης λόγω εμβολής ή θρόμβωσης η απόφραξη γίνεται στιγμιαία. Το σώμα δεν έχει το χρόνο σχηματισμού μικρών αρτηριών, οπότε ο ασθενής έχει κλινική εικόνα ισχαιμίας του άκρου με οξύ πόνο ηρεμίας, αδυναμία και έλλειψη αισθητικότητας στο πόδι. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται μία άμεση χειρουργική/ επεμβατική αντιμετώπιση.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την περιφερική αρτηριακή νόσο;
Κύριοι παράγοντες κινδύνου για ΠΑΝ είναι:
Το κάπνισμα
Ο διαβήτης
Η παχυσαρκία
Η υψηλή αρτηριακή πίεση
Το αυξημένο ουρικό οξύ
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης
Η αύξηση της ηλικίας
Οικογενειακό ιστορικό ΠΑΝ, εγκεφαλικού ή εμφράγματος
Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου;
Οι ασθενείς με ΠΑΝ εμφανίζουν ως πρώιμο σύμπτωμα τη διαλείπουσα χωλότητα. Ως διαλείπουσα χωλότητα ερμηνεύεται ο πόνος κατά τη βάδιση στην περιοχή του γλουτού, της γάμπας ή και του ποδιού. Ο συγκεκριμένος πόνος εξαφανίζεται όταν ο ασθενής σταματήσει να περπατάει. Ονομάζεται και σαν «νόσος της βιτρίνας», καθώς οι ασθενείς σταματούν σε βιτρίνες καταστημάτων όταν εμφανίζεται ο πόνος. Σε πιο χρόνιες καταστάσεις ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο ηρεμίας και κράμπες στην περιοχή της γάμπας και του ποδιού/ δακτύλων, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι ασθενείς με χρόνιο διαβήτη παρουσιάζουν εκφύλιση/ καταστροφή των περιφερικών νεύρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη της αισθητικότητας των άκρων και της αίσθησης του πόνου. Σε μία συνυπάρχουσα ΠΑΝ δεν εμφανίζουν πόνο κατά τη βάδιση ή πόνο ηρεμίας. Παράλληλα, όταν ασκηθεί εξωτερική πίεση από στενά παπούτσια ή ακινησία η έλλειψη αιμάτωσης προκαλεί χρόνια έλκη ή και γάγγραινα που αποτελούν την κλινική εικόνα του διαβητικού ποδιού.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ΠΑΝ;
Σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου της ΠΑΝ είναι αυξημένος ο κίνδυνος συνυπάρχουσας στένωσης των καρωτίδων, καθώς και καρδιοπάθειας, οπότε ο συχνός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός.
Οι περισσότεροι ασθενείς με ΠΑΝ δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα ή παρερμηνεύουν τον πόνο στα πόδια τους σε ηρεμία ή κατά τη βάδιση ως αποτέλεσμα ισχιαλγίας. Αυτό δυσκολεύει τη διάγνωση της ΠΑΝ. Η διάγνωση είναι ευκολότερη όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν χρόνιο έλκος ή και γάγγραινα (διαβητικό πόδι).
Για τη διάγνωση σημαντικό ρόλο παίζουν η λήψη του ιστορικού του ασθενούς καθώς και η κλινική εξέταση με έλεγχο των σφυγμών.
Κύριο διαγνωστικό μέσο αποτελεί η μέτρηση της ροής του αίματος με μηχάνημα Doppler. Κατά τη μέτρηση συγκρίνεται η πίεση των αρτηριών στον αστράγαλο και στο πόδι με την αρτηριακή πίεση στον βραχίονα (δείκτης ΑΒΙ, με φυσιολογική τιμή >0,9).
Για καλύτερη απεικόνιση των αγγείων και ταυτοποίηση της περιοχής της στένωσης/ απόφραξης χρησιμοποιείται ο έγχρωμος υπέρηχος (Duplex, Triplex).
Στις απεικονιστικές μεθόδους των αγγείων Gold-Standard αποτελεί η ψηφιακή αγγειογραφία. Κατά την αγγειογραφία χορηγείται σκιαστικό διάλλειμα ή διοξείδιο του άνθρακα (σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας ή αλλεργίας σε σκιαστικό) μέσω κυρίως της μηριαίας αρτηρίας και απεικονίζονται οι αρτηρίες των άκρων με λήψη συνεχούς ακτινογραφίας. Εναλλακτικές μέθοδοι αποτελούν η μαγνητική αγγειογραφία, καθώς και η αξονική αγγειογραφία.
Ο Ιατρός έχει πολυετή πείρα στη διάγνωση με χρήση υπερήχου (Triplex) καθώς και στη θεραπεία της ΠΑΝ ( ενδοαυλική χειρουργική και κλασική χειρουργική μέθοδος).
Ιατρείο Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310 277577
Ιατρείο Καβάλας
Τηλ.: 2510 229116
Δέχεται κάθε Παρασκευή κατόπιν ραντεβού
Κλινική “Άγιος Λουκάς”
Τηλ.:2311 388363
Δέχεται κατόπιν ραντεβού
© Copyright 2020 Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου- Αγγειοχειρουργός
Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved