ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Περιφερική αρτηριακή νόσος

(Διαβητικό πόδι)

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μία αποφρακτική νόσος των αγγείων που επηρεάζει κυρίως τα αγγεία των κάτω άκρων.  Η πρώτη αιτία της στένωσης ή και πλήρους απόφραξης είναι η αθηρωματική πλάκα που σχηματίζεται από χοληστερόλη και ουλώδη ιστό. Μία δεύτερη συχνή αιτία πλήρους ή μερικής απόφραξης των αρτηριών είναι ένας θρόμβος ή ένα έμβολο (αίμα που έχει πήξει) που προέρχεται κυρίως από την καρδιά λόγω μίας προϋπάρχουσας αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή).

Η στένωση της αρτηρίας προκαλεί μείωση της ροής του αίματος, που είναι τα υπεύθυνα αγγεία για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς.

Όταν η πλήρης απόφραξη προέρχεται από αθηρομάτωση/ πλάκα γίνεται σταδιακά και το σώμα λύνει το πρόβλημα μερικώς από μόνο του σχηματίζοντας μικρές αρτηρίες ως γέφυρες/ bypass που προωθούν το αίμα παράλληλα στις κλειστές αρτηρίες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν εμφανίζονται απαραίτητα κλινικά συμπτώματα. Σε χρόνιες καταστάσεις εμφανίζεται η κλινική εικόνα της διαλείπουσας χωλότητας (πόνος κατά τη βάδιση), του πόνου ηρεμίας, καθώς και του χρόνιου έλκους ή και της γάγγραινας (διαβητικό πόδι).

Σε περίπτωση αρτηριακής απόφραξης λόγω εμβολής ή θρόμβωσης η απόφραξη γίνεται στιγμιαία. Το σώμα δεν έχει το χρόνο σχηματισμού μικρών αρτηριών, οπότε ο ασθενής έχει κλινική εικόνα ισχαιμίας του άκρου με οξύ πόνο ηρεμίας, αδυναμία και έλλειψη αισθητικότητας στο πόδι. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται μία άμεση χειρουργική/ επεμβατική αντιμετώπιση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την περιφερική αρτηριακή νόσο;

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για ΠΑΝ είναι: 

R

Το κάπνισμα

R

Ο διαβήτης

R

Η παχυσαρκία

R

Η υψηλή αρτηριακή πίεση

R

Το αυξημένο ουρικό οξύ

R

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης

R

Η αύξηση της ηλικίας

R

Οικογενειακό ιστορικό ΠΑΝ, εγκεφαλικού ή εμφράγματος

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Οι ασθενείς με ΠΑΝ εμφανίζουν ως πρώιμο σύμπτωμα τη διαλείπουσα χωλότητα. Ως διαλείπουσα χωλότητα ερμηνεύεται ο πόνος κατά τη βάδιση στην περιοχή του γλουτού, της γάμπας ή και του ποδιού. Ο συγκεκριμένος πόνος εξαφανίζεται όταν ο ασθενής σταματήσει να περπατάει. Ονομάζεται και σαν «νόσος της βιτρίνας», καθώς οι ασθενείς σταματούν σε βιτρίνες καταστημάτων όταν εμφανίζεται ο πόνος. Σε πιο χρόνιες καταστάσεις ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο ηρεμίας και κράμπες στην περιοχή της γάμπας και του ποδιού/ δακτύλων, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι ασθενείς με χρόνιο διαβήτη παρουσιάζουν εκφύλιση/ καταστροφή των περιφερικών νεύρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη της αισθητικότητας των άκρων και της αίσθησης του πόνου. Σε μία συνυπάρχουσα ΠΑΝ δεν εμφανίζουν πόνο κατά τη βάδιση ή πόνο ηρεμίας. Παράλληλα, όταν ασκηθεί εξωτερική πίεση από στενά παπούτσια ή ακινησία η έλλειψη αιμάτωσης προκαλεί χρόνια έλκη ή και γάγγραινα που αποτελούν την κλινική εικόνα του διαβητικού ποδιού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΠΑΝ;

Σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου της ΠΑΝ είναι αυξημένος ο κίνδυνος συνυπάρχουσας στένωσης των καρωτίδων, καθώς και καρδιοπάθειας, οπότε ο συχνός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ΠΑΝ δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα ή παρερμηνεύουν τον πόνο στα πόδια τους σε ηρεμία ή κατά τη βάδιση ως αποτέλεσμα ισχιαλγίας. Αυτό δυσκολεύει τη διάγνωση της ΠΑΝ. Η διάγνωση είναι ευκολότερη όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν χρόνιο έλκος ή και γάγγραινα (διαβητικό πόδι).

Για τη διάγνωση σημαντικό ρόλο παίζουν η λήψη του ιστορικού του ασθενούς καθώς και η κλινική εξέταση με έλεγχο των σφυγμών.

Κύριο διαγνωστικό μέσο αποτελεί η μέτρηση της ροής του αίματος με μηχάνημα Doppler. Κατά τη μέτρηση συγκρίνεται η πίεση των αρτηριών στον αστράγαλο και στο πόδι με την αρτηριακή πίεση στον βραχίονα (δείκτης ΑΒΙ, με φυσιολογική τιμή >0,9).

Για καλύτερη απεικόνιση των αγγείων και ταυτοποίηση της περιοχής της στένωσης/ απόφραξης χρησιμοποιείται ο έγχρωμος υπέρηχος (Duplex, Triplex).

Στις απεικονιστικές μεθόδους των αγγείων Gold-Standard αποτελεί η ψηφιακή αγγειογραφία. Κατά την αγγειογραφία χορηγείται σκιαστικό διάλλειμα ή διοξείδιο του άνθρακα (σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας ή αλλεργίας σε σκιαστικό) μέσω κυρίως της μηριαίας αρτηρίας και απεικονίζονται οι αρτηρίες των άκρων με λήψη συνεχούς ακτινογραφίας. Εναλλακτικές μέθοδοι αποτελούν η μαγνητική αγγειογραφία, καθώς και η αξονική αγγειογραφία.

Ο Ιατρός έχει πολυετή πείρα στη διάγνωση με χρήση υπερήχου (Triplex) καθώς και στη θεραπεία της ΠΑΝ ( ενδοαυλική χειρουργική και κλασική χειρουργική μέθοδος).

Επικοινωνήστε με τον ιατρό.

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Ιατρείο Καβάλας

Δαγκλή 10 – 2ος όροφος

Τηλ.: 2510 229116
Δέχεται κάθε Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

Κλινική “Άγιος Λουκάς”

Πανόραμα, T.K.: 552 36

Τηλ.:2311 388363
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιν.: 6970100515

© Copyright 2020  Αθανάσιος Χ. Παπαϊωάννου- Αγγειοχειρουργός

Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved